PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

ENFLASYON İNDİRİM ORANININ UYGULANACAĞI MENKULSERMAYE İRATLARI

 

                                                                                                 Ankara, 5/Ocak/2013

 

SİRKÜLER 2013/08

 

KONU

ENFLASYON İNDİRİMİ ORANININ UYGULANACAĞI MENKUL SERMAYE İRATLARI

31 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de (4. mükerrer) yayımlanan 284 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde, 2012 yılında elde edilen bazı gelirlere uygulanacak enflasyon indirimi oranının hesaplanması ve bu oranın uygulanacağı menkul sermaye iratları hakkında aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun indirim oranı uygulamasına yönelik 76. maddesinin 2. fıkrası 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere, 5281 sayılı Kanun’un 44. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak anılan Kanun’un geçici 67. maddesinin 9. fıkrası hükmü gereğince, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen her nevi tahvil ve Hazine bonolarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde, 31 Aralık 2005 tarihinde yürürlükte olan hükümlerin uygulanması gerekmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 76. maddesinin, 5281 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önceki 2. fıkrasında,  Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinin ikinci fıkrasının (5), (6), (7), (12) ve (14) numaralı bentlerinde  yer alan menkul sermaye iratlarına, indirim oranının uygulanması suretiyle bulunacak kısmın, bu iratların beyanı sırasında indirim olarak dikkate alınacağı hükmü yer almaktaydı. Söz konusu hükümde bu indirimin, döviz cinsinden açılan hesaplara ödenen faiz ve kâr payları, dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilenler gelirlere uygulanamayacağı belirtilmekteydi.

Bu madde hükmü uyarınca indirim oranı; Vergi Usul Kanunu’na göre o yıl için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranının, aynı dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi suretiyle tespit edilmektedir.

 

 

 

2012 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı ise 10 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlan 419 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile % 7,8 olarak tespit ve ilan edilmiştir.

31 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de (4. mükerrer) yayımlanan 284 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde ise bu dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranının % 9,24 olduğu belirtilmektedir.

Buna göre, 2012 yılında elde edilen bir kısım menkul sermaye iradının beyanında uygulanacak indirim oranı (% 7,8 / % 9,24=) % 84,4 olarak hesaplanmıştır.

Bu kapsamda, 2012 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iratlarından, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinin ikinci fıkrasının (5) numaralı bendinde sayılan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler indirim oranı uygulanmak suretiyle beyan edilecektir.

Dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratlarının beyanında indirim oranı uygulanmayacaktır. Ayrıca, ticari işletmelere dahil kazanç ve iratlar için indirim oranı uygulanması söz konusu değildir.

Diğer taraftan GVK’nın geçici 67. maddesinin (4) numaralı fıkrası uyarınca, 75. maddenin ikinci fıkrasının (7), (12) ve (14) numaralı bentlerinde yazılı menkul sermaye iratlarından 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ödemeyi yapanlarca vergi tevkifatı yapıldığından, bu gelirlerin beyanı ve bu gelirlere indirim oranı uygulanması söz konusu değildir. Belirtilen bentlerde; mevduat faizleri, faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kar payları, kar zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kar payları ve katılım bankalarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları ile repo gelirleri yer almaktadır.

 

 

   Saygılarımızla,